BG-български език / CS-čeština / DA-dansk / DE-Deutsch / EL-ελληνικά / EN-English / ES-Español / ET-eesti / FI-suomi / FR-français / GA-Gaeilge / HR-hrvatski jezik / HU-magyar / IT-Italiano / LT-lietuvių kalba / LV-latviešu valoda / MT-Malti / PL-Polszczyzna / PT-Português / RO-Română / SL-Slovenščina / SK-Slovenčina / SV-Svenska

Het Vrijhandelsverdrag tussen de Europese Unie en Centraal Amerika

Sinds 1 augustus 2013 is de Handelspilaar (Deel IV) van het EU – Centraal Amerika Associatieverdrag voorlopig toegepast. Het vrijhandelsverdrag leidt tot een geleidelijke en wederzijdse opening van markten en vergroot de stabiliteit en voorspelbaarheid van de handels- en investeringsomgeving. De Handelspilaar is erg uitgebreid, vergelijkbaar met de Vrijhandelsverdragen tussen de EU en Colombia, Peru en Ecuador en de EU en Korea, die beide tot een nieuwe generatie van Vrijhandelsverdragen horen. Naast liberalisering van de handel, facilitatie van handel in goederen en diensten, zijn ook publieke aanbestedingen, concurrentiebepalingen, intellectueel eigendomsrecht, handel en duurzame ontwikkeling en het promoten van regionale economische integratie onderdelen van het verdrag.

Over de evaluatie van het Vrijhandelsverdrag

Na jaren van voorlopige toepassing van het Vrijhandelsverdrag, analyseert deze evaluatie de economische, sociale, mensenrechten (inclusief arbeidsrechten) en milieu-gerelateerde effecten van de implementatie van de Handelspilaar van het Associatieverdrag.

De evaluatie wordt uitgevoerd door BKP Economic Advisors, een economisch onderzoeks- en adviesbureau uit Duitsland, samen met Trade Impact BV, Global Sustainable Solutions, Trinomics, de Stichting Rural Development Consult (CDR), NL-investmentconsulting BV, en de Universiteit van Costa Rica. Het werk is begonnen in januari 2021 en zal 14 maanden duren. Op deze website informeren we u over de voortgang van de evaluatie, inclusief consultaties met belanghebbenden. Ook publiceren we hier alle rapporten (inceptie-, interim-, en eindrapport).