BG-български език / CS-čeština / DA-dansk / DE-Deutsch / EL-ελληνικά / EN-English / ES-Español / ET-eesti / FI-suomi / FR-français / GA-Gaeilge / HR-hrvatski jezik / HU-magyar / IT-Italiano / LT-lietuvių kalba / LV-latviešu valoda / MT-Malti / NL-Nederlands / PL-Polszczyzna / PT-Português / SL-Slovenščina / SK-Slovenčina / SV-Svenska

Despre Acordul comercial dintre Uniunea Europeană și America Centrală

De la 1 august 2013, există un acord comercial în vigoare între Uniunea Europeana (UE) și America Centrală (pilonul comercial (partea IV) a Acordului de asociere UE-America Centrală). Acest acord prevede deschiderea graduală de piețe pentru ambele părți și crește stabilitatea și predictitbilitatea mediului comercial și de investiții. De asemenea, este unul dintre primele acorduri comerciale „de nouă generație” ale UE, similar cu Acordul de liber schimb cu Columbia, Peru și Ecuador și Acordul de liber schimb UE-Coreea, caracterizat de domeniul cuprinzător pe care îl acoperă, pe lângă liberalizarea comerțului de bunuri și servicii, investiții, achiziții publice, concurență, drepturi de proprietate intelectuală, cât și chestiuni privind comerțul și dezvoltarea durabilă, și promovează integrarea economică regională.

Despre evaluarea acordului comercial

După mai mulți ani de la implementare, un studiu de evaluare va analiza impactul economic, social, cel privind drepturile omului (inclusiv dreptul muncii) și asupra mediului al implementării acordului.

Evaluarea este realizată de BKP Economic Advisors,o firmă de cercetare și consultanță în domeniul economic din Germania în cooperare cu Trade Impact B.V., Global Sustainable Solutions, Trinomics, Foundation Rural Development Consult (CDR), NL-investmentconsulting B.V., Universitatea din Costa Rica. Lucrările au început în ianuarie 2021 și se va desfășura pe o perioadă de 14 luni. Pe acest site vă vom informa în legătură cu progresul acestei evaluări, inclusiv în legătură cu consultările cu părțile interesate, și vom publica, de asemenea, toate rapoartele realizate (raportul de început, cel intermediar și raportul final).