BG-български език / CS-čeština / DA-dansk / DE-Deutsch / EL-ελληνικά / EN-English / ES-Español / ET-eesti / FI-suomi / FR-français / GA-Gaeilge / HR-hrvatski jezik / IT-Italiano / LT-lietuvių kalba / LV-latviešu valoda / MT-Malti / NL-Nederlands / PL-Polszczyzna / PT-Português / RO-Română / SL-Slovenščina / SK-Slovenčina / SV-Svenska

Az Európai Unió és Közép-Amerika közötti kereskedelmi megállapodásról

2013. augusztus 1-je óta az Európai Unió (EU) és Közép-Amerika társulási megállapodás kereskedelmi pillérét (IV. Része) ideiglenesen alkalmazzák. Az Egyezség a felek számara nyitottá teszi a piacokat és növeli a kereskedelmi és beruházási környezet stabilitását és kiszámíthatóságát. Az egyben az EU egyik első „új generációs” kereskedelmi egyezsége, hasonlóan a Kolumbiával, Peruval és Ecuadorral kötött szabadkereskedelmi megállapodásokhoz és az EU – Korea szabadkereskedelmi megállapodásokhoz, amely az áruk és szolgáltatások kereskedelmének liberalizációja mellett a beruházásokra, a közbeszerzésre, a versenyre, a szellemi tulajdonhoz fűződő jogokra, valamint a kereskedelem és a fenntartható fejlődés kérdéseinek tekintetében is átfogó hatályú.

A kereskedelmi megállapodás értékeléséről

Az Egyezség több éves alkalmazást követően egy kiértékelés-tanulmány elemzi annak gazdasági, szociális, emberjogi (ideértve a munkajogot is) és környezetvédelmi hatásait.

A kiértékelést az BKP közgazdasági tanácsadói végzik. A BKP német-alapú közgazdasági, kutató és konzultációs cég, amely a kiértékelést a Trade Impact B.V., a Global Sustainable Solutions, a Trinomics, az Foundation Rural Development Consult (CDR), az NL-Investmentconsulting B.V., a University of Costa Rica. A munka 2021 januárjában kezdődött és több mint 14 hónapig folytatódik. A folyamat kiértékeléséről ezen weboldalon tájékoztatjuk, ideértve az érintettekkel való konzultációkat, és minden publikált (kezdeti, köztes és lezáró) jelentést.