BG-български език / CS-čeština / DA-dansk / DE-Deutsch / EL-ελληνικά / EN-English / ES-Español / ET-eesti / FI-suomi / FR-français / GA-Gaeilge / HR-hrvatski jezik / IT-Italiano / LT-lietuvių kalba / LV-latviešu valoda / MT-Malti / NL-Nederlands / PL-Polszczyzna / PT-Português / RO-Română / SL-Slovenščina / SK-Slovenčina / SV-Svenska

Az Európai Unió és Közép-Amerika közötti kereskedelmi megállapodásról

2013. augusztus 1-je óta az Európai Unió (EU) és Közép-Amerika társulási megállapodás kereskedelmi pillérét (IV. Része) ideiglenesen alkalmazzák. Az Egyezség a felek számara nyitottá teszi a piacokat és növeli a kereskedelmi és beruházási környezet stabilitását és kiszámíthatóságát. Az egyben az EU egyik első „új generációs” kereskedelmi egyezsége, hasonlóan a Kolumbiával, Peruval és Ecuadorral kötött szabadkereskedelmi megállapodásokhoz és az EU – Korea szabadkereskedelmi megállapodásokhoz, amely az áruk és szolgáltatások kereskedelmének liberalizációja mellett a beruházásokra, a közbeszerzésre, a versenyre, a szellemi tulajdonhoz fűződő jogokra, valamint a kereskedelem és a fenntartható fejlődés kérdéseinek tekintetében is átfogó hatályú.

A kereskedelmi megállapodás értékeléséről

Az Egyezség több éves alkalmazást követően egy kiértékelés-tanulmány elemzi annak gazdasági, szociális, emberjogi (ideértve a munkajogot is) és környezetvédelmi hatásait.

A kiértékelést az BKP közgazdasági tanácsadói végzik. A BKP német-alapú közgazdasági, kutató és konzultációs cég, amely a kiértékelést a Trade Impact B.V., a Global Sustainable Solutions, a Trinomics, az Foundation Rural Development Consult (CDR), az NL-Investmentconsulting B.V., a University of Costa Rica. A munka 2021 januárjában kezdődött és több mint 14 hónapig folytatódik. A folyamat kiértékeléséről ezen weboldalon tájékoztatjuk, ideértve az érintettekkel való konzultációkat, és minden publikált (kezdeti, köztes és lezáró) jelentést.

 

Study Timeline

January 2021

Kick-off

The kick-off meeting with the Commission was held on 20 January 2021 and launched the inception phase, during which the methodology will be finalised.
April 2021

Inception report

The draft inception report will be published to invite comments from stakeholders before finalisation.
June 2021 to February 2022

Online public consultation and workshops in Costa Rica, Guatemala, El Salvador, Honduras, Nicaragua and Panama

The online public consultation will be published by the European Commission and use the EUSurvey tool. Workshops and interviews are planned to be organised in the partner countries.
January 2022

Interim report

The interim report will be published to provide an update of the research status and to invite comments from stakeholders.
May 2022

Draft final report

The draft final report will be published to invite comments from stakeholders before finalisation.
July 2022